Om vår verksamhet
Initiativ Utö är en icke-vinstdrivande stiftelse som verkar för att återställa den biologiska balansen i Östersjön.
Vi gör detta genom att främja kunskap och initiera samarbeten inom praktiskt hållbarhetsarbete.
På Utö i Stockholms skärgård driver vi en testbädd för forskning, produktutveckling, utbildning och skötsel.
Bakgrund
Östersjöns tillstånd med den problematik som övergödning, utfiskning och störning av marina miljöer innebär var den tändande gnistan till att starta Insamlingsstiftelsen Initiativ Utö. Initiativ Utö bildades för att hjälpa Östersjön att hitta balansen igen.
På Utö driver vi sedan 2015 fyra våtmarker, var och en med sin unika karaktär. Vi erbjuder också Utös marina miljö för forskning och utveckling av nya produkter och tjänster. Till exempel bedriver KTH forskning på Utö om vattenrening, om hur man kan utvinna fosfor ur vatten och bottensediment, om hur sensorer kan skicka data i realtid. Tillsammans med KTH arbetar vi på en modell för hur man går tillväga för att återställa en Östersjö i balans.
Östersjöns tillstånd med den problematik som övergödning, utfiskning och störning av marina miljöer innebär var den tändande gnistan till att starta Insamlingsstiftelsen Initiativ Utö. År 2012 beslutade Thomas Hjelm att starta ansökningsprocessen för Södra Fladens våtmark. Det ursprungliga syftet med den våtmarken var att testa hur pass väl en våtmark kunde sänka halten av näringsrikt vatten som rinner ut i Östersjön samt om våtmarken även kunde fungera som en skyddad zon för rovfiskens lek och uppväxt.
Under 2017 formaliserades idéerna på att starta en organisation vars syfte var att återställa miljöer för marint liv runt Utö och Ålö i Stockholms södra skärgård. Året därpå, 2018, bildades Insamlingsstiftelsen Initiativ Utö. Organisationsformen valdes för att kunna samla in pengar för att trygga den långsiktiga driften av de marina initiativ som anläggs och drivs samt för att utveckla vår modell i syfte att inspirera och möjliggöra att många liknande initiativ kommer till stånd.