Vad händer på Utö?
Välkommen till sidan för aktuellt. Här samlar vi senaste nytt från våra sociala kanaler, Instagram och Facebook. På den här sidan publicerar vi också ut längre inlägg om vårt arbete samt utblickar om omvärlden
“Vad kan du om Östersjön?”Här hittar du svaren på de 6 frågor vi ställer i årets sommarkampanj. Tack för att du läser och engagerar dig!
Varför är gädda och abborre viktiga för en friskare Östersjö? Gädda och abborre är viktiga rovfiskar som hjälper till att kontrollera populationer av mindre fiskar och kräftdjur. Genom att hålla nere antalet småfiskar och låta zooplankton och andra växtätare arbeta ifred bidrar de till att minska övergödning och upprätthålla en bättre balans i ekosystemet Östersjön.…
Aktuellt i april 2024
Så blev det april igen med allt vad det innebär. Sakta går naturen upp i ”vaket-läge”. Första gäddan vandrade in i Södra Fladens våtmark under påsken den 27/3. En hona, 65 cm lång. En kallare period bromsade upp vandringen men nu är den i full gång igen. I Södra Fladens Odling är det också full…
Tidningen Skärgården har gjort ett reportage och en intervju med oss av att Initiativ Utö fyller fem år. Tidningen landar hos prenumeranterna i slutet av den här veckan (vecka 48) och finns online från vecka 49. Här är texten:
Från en våtmark till ett forskningsnav Utö har blivit en hubb i skärgården för utveckling av nya miljöåtgärder för Östersjön. Med ideella krafter, lokal förankring och ett nära samarbete med både forskare och näringsliv har Initiativ Utö under det senaste decenniet skapat konkret förbättring för havsmiljön. 2012 skickades den första ansökan in, för att anlägga…
Aktuellt i november 2023
Hej alla vänner till Initiativ Utö! November sveper in med en stilla frid över naturen, och det är i den lugna stunden jag tar ett ögonblick för att reflektera över de senaste åren hos Initiativ Utö. De första fem åren har varit intensiva, fyllda med framsteg och engagemang. Här är en sammanfattning av vår resa…
Aktuellt i september 2023
Hösten står på tröskeln, och det är dags för en omfattande uppdatering från Initiativ Utö. Vi inleder med de senaste nyheterna. Den 20 september mottog vi ett glädjande besked från Länsstyrelsen i Stockholm som gav sitt välsignande för vattenverksamheten i den nya våtmarken som planeras på Ängsholmen, den pittoreska grannön till Utö. Det är en…
Stockholms Universitet (SU) har har gjort en studie som visar att algblomning spelar en nyckelroll för Östersjöns fiskbestånd
Studien visar att stora ansamlingar av växtplankton, närmare bestämt cyanobakterier, vid vattenytan brukar kallas för algblomning och försämrar kvaliteten på Östersjöns vatten kraftigt på sommaren. Men en ny studie från Stockholms universitet visar att dessa cyanobakterier är huvudföda för de djurplankton som i sin tur har en nyckelroll för ett stort fiskbestånd. Men Östersjöns hälsa…
Gäddvandring och paddor, en flytande våtmark och en drönare
Hej på er! Här kommer lite nyheter från Initiativ Utö och ön längst ut i havsbandet. Gäddvandringen Den 12 maj avslutade vi räkning av uppvandrande gädda till våtmark Södra Fladen. Glädjande var att det vandrade upp 134 gäddor. Förra året var det 61. Vi sammanställer nu längd och kön för att återkomma med vilka generationer…
Läs mer Gäddvandring och paddor, en flytande våtmark och en drönare
Vårkänslor – nyhetsbrev #1 2023
Hej alla. Alla ni som läst om Nalle Puh känner säker igen den här replikväxlingen: “Good morning, Eeyore,” said Pooh. ”Good morning, Pooh Bear,” said Eeyore gloomily. ”If it is a good morning, which I doubt,” said he. Ja, det saknas verkligen inte diskussionsämnen som kan dämpa humöret en grå morgon i slutet av mars.…
En femåring på egna ben
Fem år har passerat sedan vi fick registreringsbeviset på att Insamlingsstiftelsen Initiativ Utö fanns på riktigt. Vi var några Utöbor som ville dra vårt strå till stacken att hjälpa Östersjön att återfå balansen och skapa nytt liv till de marina miljöerna runt våra öar. Var är vi nu? Fem år senare så har vi kommit…
Baltic Sea Water Talks 2022
Det förra inlägget handlade om begreppet Nature-based Solutions. Det var också temat för årets BSWT. I mina inledande ord sa jag så här: ”The theme of this conferense is Nature-Based Solutions for the Baltic Sea. Let me read three examples of actions taking place right now. 1. The European Commission’s is focusing on NbS and states that…
Det händer på Facebook
Algblomningar i Östersjön – frågor och svar | slu.se
Algblomning är ett fenomen som ofta förknippas med varma somrar och stilla vatten. Men vad är egentligen algblomning? Är Östersjön särskilt utsatt? Och hur påverkas algblomningen av klimatför...Innovations for the Blue Planet 2024 – International Conference
Welcome to the International Conference 2024: Innovations for the Blue Planet to be held from 23 to 25 April 2024 in Stockholm.