Vår testbädd

Utös testbädd – ett slags ”Living Lab”

Sedan 2015 har Utö utvecklats i riktningen mot att fungera som ett testcenter, ett slags “Living Lab”. Ett center för forskning, utbildning och produkt/tjänsteutveckling kring Östersjöns utmaningar genom utveckling av processer, metoder och verktyg för att åtgärda Östersjöns problem. I och med samarbetet med KTH, som startade 2019, adderades akademisk kunskap och kompetens till Initiativ Utös praktiska hållbarhetsarbete. Tack vare en infrastruktur på ön som erbjuder plats för konferenser, workshops och boende, lokaler för utbildning och forskning samt inte minst närheten till Östersjön är Utö den perfekta platsen för utvecklingen av praktisk hållbarhet. 

Forskning

År 2019 startade samarbetet med KTH Vattencentrum. De första forskningsprojekten handlade om vårmarkens renande funktioner (Cleaning Stormwater) och metoder för att utvinna fosfor ur bottensediment (The Bioengineering Approach). Samarbetet har utvecklats till att omfatta den flytande våtmarken och det nya projektet Water Shed Safety Plan.

Utbildning

Utbildningsavsnittet inom Utös testbädd avser både färdiga utbildningspaket och förutsättningar (boende, materiel, laboratorium, övrig infrastruktur) för att kunna ta emot och husera grupper från Stockholmsregionens skolor (grundskola och gymnasieskola), högskolor och universitet. 

Utbildningen på Utö sker både på Utö skola och på plats vid Södra Fladens Våtmark och odlingar.

Produktutveckling

Utös testbädd erbjuder också rika möjligheter att testa och utveckla produkter och tjänster i en autentisk marin miljö. Just nu arbetar vi fram en drönarbaserad lösning med ett klippaggregat som kan klippa, bärga och flisa vass. Vid odlingen testar Energy Machine sitt vertikala vindkraft verk och för ett år sedan hade vi besök av ett stort svenskt bolag som testade sina batteridrivna röjsågar och motorsågar.