Aktuellt i april 2024

Så blev det april igen med allt vad det innebär. Sakta går naturen upp i ”vaket-läge”. Första gäddan vandrade in i Södra Fladens våtmark under påsken den 27/3. En hona, 65 cm lång. En kallare period bromsade upp vandringen men nu är den i full gång igen.

I Södra Fladens Odling är det också full fart. Vi flisar sly, vi maler vass till mindre bitar och vi har startat upp vår minitraktor Ferrari (ja den heter så) för att fräsa upp odlingsbäddar och potatisland. Vi startar upp den solcellsdrivna bevattningsanläggningen och den GPS-styrda robotgräsklipparen, tack HUSQVARNA, och vi gör ordning området för säsongens alla besök.

Vi har även kommit igång med planering och organisation för konceptet UTÖ LIVING LAB, ett center på Utö för forskning, utbildning och produktutveckling. Bygglovsprocessen för Lab och Växthus är igång och ett flertal aktiviteter för utbildning är planerade och kommer att genomföras. Mer information om det kommer senare.

Klippning, utdragning och bearbetning av vass med drönarteknik, är det möjligt? Tillsammans med företaget NORDLUFT utvecklar vi teknik för att göra det enkelt och kostnadseffektivt. Under hösten vet vi om utvecklingsarbetet har varit framgångsrikt.

Även i år har vi mottagit ekonomiska stöd från våra företagsvänner och välgörare. Ett särskilt tack riktar vi till stiftelsen Nordlander Zeidler Family Foundation för den generösa donationen vilken vi är otroligt tacksamma för. Allt vi samlar in kommer användas för att driva de projekt vi initierat och för att göra det möjligt att identifiera nya projekt och metoder för att hjälpa Östersjön.

Du kan bli en viktig kugge och få oss att växa genom att nominera oss till Björn Carlssons Östersjöpris. Jag har kopierat in text från deras hemsida här: ”Björn Carlsons Östersjöpris ska belöna forskare eller annan person som i vid mening bidragit till arbetet för en bättre östersjömiljö. Det kan vara enskilda forskningsresultat eller en längre tids samlade arbete. Det kan också vara insatser för att forskning omsatts i policy eller förts ut till en bredare allmänhet. Priset kan belöna både pågående och avslutat arbete. Även annan verksamhet än traditionell akademisk forskning kan belönas, dvs personer som på olika sätt bidrar/har bidragit till att miljön i Östersjön förbättras.” Östersjön Här är länken till deras webbplats https://bjorncarlsonsostersjopris.se där du kan läsa mer och skicka in din nominering.

Du får mycket gärna kontakta mig för att få mer information om oss och vår verksamhet. Min mejladress är

Allra bästa vårhälsningar

Robert Cederlund, ordförande