Vårkänslor – nyhetsbrev #1 2023

Hej alla. 

Alla ni som läst om Nalle Puh känner säker igen den här replikväxlingen:

“Good morning, Eeyore,” said Pooh.

”Good morning, Pooh Bear,” said Eeyore gloomily. ”If it is a good morning, which I doubt,” said he.

Ja, det saknas verkligen inte diskussionsämnen som kan dämpa humöret en grå morgon i slutet av mars. Världspolitik, världsekonomi, fiskepolitik. Ibland vill man bara somna om. Eller göra som Robin Williams i Mork och Mindy – knäppa med fingrarna och så blir det en ny och bättre dag. Men det är kanske just nu och därför som Initiativ Utö behövs. För att visa hur man med många lokala och småskaliga lösningar gör en förändring i ett större system. Till exempel att tre våtmarker på Utö med allt vad det innebär av skötsel, forskning och utveckling kan bli en modell för hur ett helt innanhav kan återfå balansen. 

Gäddorna står snart i kö för att vandra in i våtmarkerna och de bryr sig inte så mycket om inflation och despoter österut. Här kommer ett välpackat inlägg om det som ligger på bordet just nu. Trevlig läsning.

Nya hemsidan 

Att kommunicera det vi gör och skapa möjloghet för er att följa projektens och stiftelsens utveckling är en av hörnstenarna i vårt arbete. Därför tog vi oss råd att investera i en ny hemsida. Vi vill att den nya hemsidan ska vara mer intuitiv och lättnavigerad. Vi vill att den ska lyfta fram allt spännande vi gör och på ett bättre sätt ge plats för de samarbetspartners och donatorer som gör detta möjligt. Ta en tur och titta runt. Läs om våra forskningsprojekt tillsammans med KTH och annat nytt. Jag tar mer än gärna emot era synpunkter på förbättringar och tilläg. initiativuto.se är en levande plats precis som omvärlden vi arbetar i. 

IIU på Allt för sjön 

I söndags stängdes portarna för årets båtmässa i Stockholm, Allt för sjön. Senast vi var med stängde mässan efter tre dagar. Vi fick en pandemi om ni minns. I år fick vi möjlighet att finnas med på tre platser; 1) Tillsammans med Expedition Östersjön där vi var med på scenen och i deras monter 2) Tillsammans med Rotary som så vänligt hjälper till att sprida vårt budskap 3) Vårt eget budskap på en långvägg tillsammans med fyra andra organisationer som arbetar för Östersjön.

Min känsla efter mässan är att miljöorganisationer har det svårt att konkurrera om uppmärksamheten när de står bredvid en Candela C8 och en Porsche 911 GT3 RS. I våra montrar erbjuds inget att känna och klämma på eller äta och dricka. Till kommande år kanske mässan borde satsa på temadagar och lägga krut på att marknadsföra dessa istället för att blanda allt till alla. Vad tycker ni? Hur ska vi ta plats?

Kalendarium 2023 

Snart börjar fiskvandringen upp i våtmarkerna, i synnerhet till Fladens Våtmark som etablerades för 8 år sedan. Håll utkik i på våra sociala medier – Instagram och Facebook för aktuella uppdateringar. Är det någon som kan låna ut en undervattenskamera kanske vi kan livestreama eventet. Hör av er till mig eller Thomas Hjelm. 

I mitten av april kommer vi lyfta in gäddor, honor och hannar, i de senast anlagda våtmarkerna – Byvikens Våtmark och Gruvbyns Våtmark. Vi vet av erfarenhet att gäddorna behöver hjälp på traven i två år för att etablera sig på en ny plats. Efter tredje året brukar de vilja vandra tillbaka till sin uppväxtplats för att leka. Mycket annat händer också, vi berättar vartefter. Redan nu kan ni sätta ett kryss i kalendern den 30-31 augusti. Då anländer Briggen Tre Kronor till Utö för att ankra upp i gästhamnen. Vi är värdar för ett av stoppen på en ledarskapssegling för ungdomar som genomförs av Rotary. Tillsammans med Stockholms Universitet och Askölaboratoriet skall vi ansvara för fyra dagars ledarskapsutbildning med fokus på Östersjön. 

Vart är vi på väg?

Med alla de samarbeten vi redan har och med några som väntar runt hörnet vill vi etablera Utö som en fullskalig testbädd och utbildningsplats. Vi vill använda begreppet Living Lab som en beskrivning av Utö och att allt det som vi står bakom skall bli en verktygslåda för skalbar kustförvaltning som bidrar till en hållbar utveckling och modell för utbildning.

11-kaffe i värdshusparken i sommar

Någon gång i juli kommer vi att bjuda in alla er till kaffe och kaka i Värdshusparken för att få träffas och berätta vad som är på gång i vår stiftelse. Ett bra tillfälle att lära känna oss mer och kanske inspireras till att engagera sig lite mer?

Varje krona är viktig

Vill ni stötta vårt arbete och vår utveckling? Varje krona är viktig för vårt långsiktiga arbete.

Vårt Bg-nummer är 5295-7461

Vårt Swishnummer är 123 117 8250

Mejla gärna till om du vill veta mer. 

Bästa hälsningar, Robert Cederlund